سالهاست كارشناسان محيط زيست و آب در مورد عوامل تهديد كننده حيات رودخانه ها و منابع آبي كشور هشدار مي دهند ، اما چنين نكرده اند. اما ناگهان ، همه اين تهديدها همراه با خشكسالي و بارندگي كم واقعيت “عيني” را به “پيش بيني” كارشناسان داد. در اين شرايط بايد منتظر برنامه دولت سيزدهم براي …
منبع: گزارشكر يك
علل شرايط نابسامان كارون و هورالعظيم
علل شرايط نابسامان كارون و هورالعظيم https://reporter1.ir/علل-شرايط-نابسامان-كارون-و-هورالعظيم/ گزارشگر يك Sun, 29 Aug 2021 01:36:33 0000 اجتماع https://reporter1.ir/علل-شرايط-نابسامان-كارون-و-هورالعظيم/
سالهاست كارشناسان محيط زيست و آب در مورد عوامل تهديد كننده حيات رودخانه ها و منابع آبي كشور هشدار مي دهند ، اما چنين نكرده اند. اما ناگهان ، همه اين تهديدها همراه با خشكسالي و بارندگي كم واقعيت “عيني” را به “پيش بيني” كارشناسان داد. در اين شرايط بايد منتظر برنامه دولت سيزدهم براي …
منبع: گزارشكر يك
علل شرايط نابسامان كارون و هورالعظيم
سالهاست كارشناسان محيط زيست و آب در مورد عوامل تهديد كننده حيات رودخانه ها و منابع آبي كشور هشدار مي دهند ، اما چنين نكرده اند. اما ناگهان ، همه اين تهديدها همراه با خشكسالي و بارندگي كم واقعيت “عيني” را به “پيش بيني” كارشناسان داد. در اين شرايط بايد منتظر برنامه دولت سيزدهم براي مديريت اين وضعيت باشيم.
به گزارش گزارشگر يك ، اولين عاملي كه كارشناسان از آن به عنوان عامل اصلي مشكل كاهش آب ايران ياد مي كنند ، برنامه هاي توسعه آب بر اساس 70 سال گذشته در كشوري با آب و هواي خشك و نيمه خشك است. از زمان تدوين اولين برنامه توسعه كشور در سال 1327 ، 11 طرح توسعه يا سند توسعه در كشور اجرا شده است (5 طرح توسعه قبل از انقلاب و 6 طرح توسعه پس از انقلاب) كه همه آنها بر اساس عطارد بوده است. يعني 70 سال.ايران بر اساس پارامترهايي است كه متناسب با قابليت ها و پتانسيل هاي اكولوژيكي اين سرزمين نيست.
هنگامي كه برنامه توسعه يك كشور مبتني بر آب است ، مهمترين دستور صادر شده بر اساس آب ، عملاً توسعه زمين هاي كشاورزي است. بنابراين ، مديريت آبهاي سطحي كه كمتر از 20 درصد منابع آبي ايران را تشكيل مي دهد ، به منظور توسعه زمين هاي كشاورزي و رسيدن به افق برنامه توسعه در دستور كار قرار دارد. اين فصل رشد است ، نه كشاورزي. به همين دليل آنها نياز به پس انداز دارند و به همين دليل از فناوري و ابزار ساخت سد براي آماده سازي آنها براي فصل رشد خود استفاده مي كنند.
تامين آب شيلات واقع در بيابان!
يكي ديگر از عواملي كه كارشناسان از آن به عنوان محرك اصلي پروژه هاي احداث سد و آبرساني ياد مي كنند ، تامين آب صنعت آب در مناطق بياباني كشورهايي است كه منابع آب در آنها دور از دسترس است. سالانه بيش از يك ميليارد متر مكعب آب از سرشاخه ها و بالادست كارون به مناطق بياباني براي صنعت فلز و فولاد منتقل مي شود. صنايع آبرساني كه براي خنك كردن واحدها به آب نياز دارند و بايد در مناطقي مانند هرمزگان و بوشهر در نزديكي دريا ساخته شوند ، اما در مناطق خشكي مانند يزد ، اصفهان و كرمان و آب آشاميدني از حوضه هاي آبريز كارون و دز به آنها احداث شده اند. صنايع فولاد و فلز چربي براي سرمايش منتقل مي شود.
پروژه هاي سدسازي و جابجايي آب بر منابع بي جان آب تأثير مي گذارد.
كارون با ارتفاع 890 كيلومتر ، تنها رودخانه قابل كشتيراني در ايران است كه آن را به بزرگترين و پرآب ترين رودخانه كشور تبديل كرده است. دز به قمرود ، سد و تونل انتقال آب “كوهرنگ 3” و “بهشت آباد” در شهرستان اردل استان چهارمحال و بختياري اصفهان ، در ايران با برنامه ريزي هاي سد “كوهرنگ 2” و تونل انتقال آب ، پروژه “سد كوچري” و انتقال آب ؛ به تامين آب صنعت فلزات و فولاد از طريق سه خط انتقال به يزد و كرمان ادامه داد.
به گفته برخي كارشناسان ، پروژه ايجاد سدها و انتقال آب از سرشاخه كارون يكي از عوامل اصلي تنش آبي در استان خوزستان است و “مافياي آب” استان خوزستان و پرآب ترين دشت هاي كشور را مهاجرپذيرترين استان ها كرده است. .. با اجراي اين پروژه ها تشنه ترين منطقه كشور است.
علاوه بر اين ، 29 سد با ظرفيت بيش از 18 ميليارد متر مكعب در كف كارون ساخته شده و تالاب هاي “پايين دست” كارون و هورالعظيم را خشك كرده است. اين سدها علاوه بر جلوگيري از جريان آب كارون ، باعث تبخير آب در پشت سد مي شوند زيرا ايران سرزميني گرم با نرخ تبخير زياد آب است. با اين حال ، با ساخت سدهايي از اين منابع آبي ، قسمت پشتي سدها با سرعت بيشتري به درياچه هاي وسيع تر تبخير مي شود.
در برخي از فصول ، ارتفاع تبخير آب در استان خوزستان به 4-5 متر يا بيشتر مي رسد ، اما وزارت نيرو ، همراه با سياست احداث سد ، تنش آبي را بر پاي كشاورزان ، مردم ، جوامع بومي مولد و جوامع بومي مولد قرار مي دهد. به اقليم.
توسعه كشاورزي مطمئن
برخي كارشناسان رعايت نكردن الگوهاي كشاورزي در بخش كشاورزي را تهديد ديگري براي منابع آب كشور ، از جمله رودخانه ها مي دانند. تعيين الگوهاي كاشت تعيين مي كند كه چه محصولاتي بايد در چه منطقه اي ، در چه فصلي و تا چه حدي كاشته شود ، اما وزارت جهاد كشاورزي نتوانسته است اين امر را با موفقيت اجرا كند. بنابراين ما شاهد كاشت محصولات زيادي هستيم كه نه تنها به آب زيادي احتياج دارند ، بلكه اغلب از ظرفيت خود فراتر مي روند.
در 15 سال گذشته ، تأكيد زيادي بر اجراي روشهاي آبياري تحت فشار يا روشهاي آبياري قطره اي و باراني براي كاهش مصرف آب شده است ، اما اجراي اين روش در ايران مانند برداشت قبلي از آب يكسان نيست. به همين ترتيب ، مقدار محصول افزايش يافته است. بنابراين ، در حالي كه بهره وري آب افزايش يافته و آب كمتري براي رشد هر محصول استفاده مي شود ، برداشت از منابع آب زيرزميني و سطحي ثابت و در برخي موارد افزايش يافته است.
عوامل ديگري نيز در كاهش كيفيت آب و شوري رودخانه كارون نقش داشته اند ، كه مي تواند ناشي از افزايش ورودي و خروجي كارخانه ها ، محصولات كشاورزي و فاضلاب در شهرها باشد. با اين حال ، در سال هاي اخير يكي از مهمترين عواملي كه به عنوان يكي از عوامل اصلي ريش ريش كارون در نظر گرفته مي شود ، ساخت و آبگيري سد گتوند بوده است كه منجر به طغيان و افزايش شوري گنبدها و رگه هاي نمكي در اطراف سد گتوند شده است. سد. در پايين مسدود شده است. با اين حال ، برخي از اساتيد دانشگاه در كشور معتقدند كه ساخت و آبگيري سد تهويه گتوند باعث شوري آب كارون 10 تا 20 درصد بيشتر از “پايين دست” سد در گذشته شده است.
با اين حال ، كارشناسان راه حل هايي را براي مشكلاتي مانند خشكسالي و از دست دادن منابع آبي ملي ، مانند “مديريت جامع آبخيزداري” ، “اجراي الگوهاي كشاورزي براي كاهش مصرف آب در كشاورزي” و “جابجايي صنايع پر مصرف مانند كارخانه ها” پيشنهاد كردند. به وي گفت: “فولاد و آهن از منطقه مركزي تا سواحل جنوبي” ، “مديريت يكپارچه حوضه آبريز” ، “بازنويسي اسناد توسعه ملي براساس پتانسيل هاي اكولوژيكي زمين” ، “عمليات اجرايي براي كاهش و برچيدن دولت” انرژي “اين” لانه مافيايي آب است. ”
علي اكبر محرابيان – وزير نيرو – وي توضيح داد كه در اولين سفر خود به خوزستان در هفته دولت ، مسائل مربوط به آب آشاميدني و كشاورزي استان خوزستان “كمي پيچيده” است. آب در شبكه ما همچنين دو شبكه آبرساني ديگر در شمال شرق و جنوب شرق داريم كه اميدواريم در اسرع وقت آنها را بيابيم و در اسرع وقت شاهد حل مشكلات مردم در حوزه آب و فاضلاب باشيم.
به گزارش گزارشگر يك ، خوزستان و ديگر نقاط كشور در ماه هاي اخير دچار خشكسالي و كم آبي شده اند و بر اساس پيش بيني هاي سازمان هواشناسي ، در شرايط كم بارندگي اين امر ضروري است.
انتهاي پيام
منبع: گزارشكر يك
علل شرايط نابسامان كارون و هورالعظيم