تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

به وبگاه تخصصي فناوري و موبايل هاي هوشمند جهان خوش آمديد.

جمعه ۰۷ اردیبهشت ۰۳

تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

۴ بازديد

مشخص ترين نماد و نشانه بيروني معبد مقدس امام رضا (ع) گنبد طلايي است ، جايي كه همسايگان و مسافران بناي باشكوه آن را مي بينند و به امام هشتم سلام و احوالپرسي مي كنند. به گزارش گزارشگر يك گزارشگر يك به گفته هادي انصاري ، “طبق كتاب هاي تاريخي ، اولين گنبد بر فراز …

منبع: گزارشكر يك
تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع) https://reporter1.ir/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-علي‌ابن‌موسي-ا/ گزارشگر يك Mon, 21 Jun 2021 18:05:27 0000 عمومي https://reporter1.ir/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-علي‌ابن‌موسي-ا/

مشخص ترين نماد و نشانه بيروني معبد مقدس امام رضا (ع) گنبد طلايي است ، جايي كه همسايگان و مسافران بناي باشكوه آن را مي بينند و به امام هشتم سلام و احوالپرسي مي كنند. به گزارش گزارشگر يك گزارشگر يك به گفته هادي انصاري ، “طبق كتاب هاي تاريخي ، اولين گنبد بر فراز …

منبع: گزارشكر يك
تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

مشخص ترين نماد و نشانه بيروني معبد مقدس امام رضا (ع) گنبد طلايي است ، جايي كه همسايگان و مسافران بناي باشكوه آن را مي بينند و به امام هشتم سلام و احوالپرسي مي كنند.

به گزارش گزارشگر يك گزارشگر يك به گفته هادي انصاري ، “طبق كتاب هاي تاريخي ، اولين گنبد بر فراز سرزمين مقدس امام رضا (ع) به دستور سلطان سن جار (511-552 هجري قمري) سلجوقي و به همت وزير او ، شاراپ الدين كمي ساخته شد. گنبد كاشي كاري شده بود. اكنون گنبد اصلي در داخل حرم مطهر ديده مي شود ، سطح مقعر و موكارنا قابل مشاهده است ، بنابراين سقف داخلي محراب مربوط به حدود 8 قرن پيش است.

پس از جمع آوري كاشي در زمان شاه طهماسب صفوي ، گنبدي از كاشي هاي طلا بر فراز گنبد قبلي ساخته شد. اين همان گنبدي است كه امروز در نما مي بينيد. در هنگام قيام ازبكستان ، آجرهاي طلايي گنبد غارت شد.

در سال 1009 هجري قمري ، هنگامي كه شاه عباس صفوي از اصفهان ، پايتخت آن روز ، به مشهد دور شد ، مدتي در مشهد ماند و دستور داد تا گنبد مقدس را با آجرهاي مسي و روكش طلا دوباره پوشانند. كمال الدين محمود يزدي. طبق آنچه از كتيبه هاي گنبد ديده مي شود ، اين كار در سال 1010 هجري قمري آغاز و در سال 1116 هجري قمري به پايان رسيده است. متن كتيبه گنبد ، اثر خوشنويس مشهور ايراني عليرضا عباسي ، نوشته شده با قلم طلايي روي زمينه فيروزه اي در خط سوم ، مي گويد:

يكي از توفيقات بزرگ خداوند متعال به نام مهربان ترين و مهربانترين خداوند. بزرگترين سلطان ، حامي پادشاه عرب ، غير عرب ، صاحب تبار ناب نبوي ، شجره با شكوه فوقاني ، گرد و غبار از پاي خادمان اين باغ يادبود مقدس ، جد معصوم او سلطان بن سلطان ابو الموجا فرشا عباس عب – مروج آثار مصبي الصفا وي بها درخان. او از اينكه با پاي پياده از سلطنت اصفهان براي بازديد از اين مقدس مقدس شريف آمده بود ، خوشحال شد و مفتخر به تزئين اين گنبد توسط كساني شد كه در طول هزاره پس انداز كردند و در طي هزار سال تكميل شد. و شانزده

بنابراين گنبدي كه اكنون مي بينيد حدود 400 سال قدمت دارد.

پس از زلزله در سال 1084 هجري قمري ، در زمان شاه سليمان صفوي ، گنبد مقدس آسيب ديد و چندين آجر طلايي برداشته شد. وي دستور داد تا گنبد را از نو بسازند و كتيبه هايي را براي بيان داستان اضافه كنند. اين كتيبه اكنون به صورت چهار خار در اطراف گنبد مقدس ديده مي شود. در متن كتيبه آمده است:

از نعمت خداوند متعال كه آسمانها را با تزئينات كره زمين آراست و اين گنبد بلند را با مرواريدهاي داري الثاچيچ ، شريف ترين انسان در شجره و تبار ، و در اخلاق و آداب ، مروج آموزه اجدادي او ، امام معصوم ، آداب اجدادي وي ، سلطان ناب بن سلطان شا سليمان الصفابي الموسوي بهادرخان تاج و تخت را تذهيب و آراست ، و هنگامي كه به انكسارها و آجرهاي طلايي برخورد كرد جلال جديد و بهبود يافته دريافت كرد. مانند خورشيد مي درخشيد در روز چهارم به دليل زمين لرزه بزرگي كه در رخ داده است. در سالهاي 28 و 18 آن سال ، اين تجديد جديد در قرن 18 اتفاق افتاد. نوشته شده توسط محمدرضا امامي.

اين متن زيبا و ادبي توسط مرحوم آقا حسين خان ساري (م) ، استاد برجسته ، فقيه و نويسنده دوره صفويه نوشته شده است. وي در آن زمان قدرت زيادي در نوشتن متون ادبي داشت.

در سال 1974 ، آجرهاي طلاي گنبد كه با گذشت زمان شفافيت و درخشندگي خود را از دست دادند ، در زمان سلطنت Raza Asta Ne Ab Dollajimbalian ، آجرهاي طلا را از جاي خود برداشته و سپس آجرها را با آب طلا دوباره برداشته اند. روش آبكاري بشكه را با آب طلا اشباع كرده و لايه را به حدود 2 ميكرون ضخيم كنيد. (هر ميلي متر حاوي هزار ميكرون است) و در جاي خود نصب شده است. وليان دستور داد كه هر آجر برداشته شده شماره گذاري شود تا همه آجرها دقيقاً در محل اصلي خود قرار بگيرند بعد از يك لايه لايه سازي طلا و پروژه ترميم آجر. كار مرحوم ابراهيم زرگرباشي ، مدير كارگاه طلاي مقدسين اميرالمومنين اميرالمومنين در نجف اشرف ، در 9 سال هجري قمري و به دستور نادرشاه افشار در تمام آجرها انجام شد. علاوه بر شماره گذاري و چيدمان آجرها ، برخي از استادان در آن زمان گفتند كه اين پيش بيني خود به ريختن هر آجر كمك زيادي مي كند.

گنبد مطهر امام رضا (ع) حدود 2 متر مربع مساحت دارد و از دو قسمت ساقه و گنبد تشكيل شده است. گنبد با 13000 آجر طلا پوشيده و تزئين شده است.

ابعاد گنبد عبارتند از:

ارتفاع از كف حرم تا پايين سقف گنبد داخلي 18.8 متر است.

ارتفاع از كف حرم تا بالاي گنبد طلاي بيروني 31/20 متر است

ارتفاع از اولين تذهيب تا انتهاي گنبد 16/40 متر است.

ارتفاع يقه گنبد 50/3 متر است.

محيط بيرون 10/42 متر

انتهاي پيام

منبع: گزارشكر يك
تاريخچه گنبد طلاي حرم علي‌ابن‌موسي الرضا(ع)

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.